معماری سبز در ایران | معماری، رویاروی تغییرات اقلیمی
تغیرات اقلیمی یا Climate change چیست؟ چه چیزهایی در مورد گرمایش جهانی یا Global warming میدانید؟ اینها مسائلی هستند که چند سالی است گریبانگیر کره زمین و ساکنین آن شده است و بر ابعاد مختلف زندگی انسان، گیاهان و جانوران تاثیر گذاشته است. با شروع انقلاب صنعتی فعالیتهای انسانی و استفاده از سوختهای فسیلی افزایش روز افزونی پیدا کرد. توسعه صنعت حمل و نقل شهری، دریایی، ساختمان سازی، مصرف بالای انرژی توسط انسان، جنگلزدایی و از بین بردن مراتع همه و همه دست به دست هم دادند تا میزان گازهای گلخانهای در جو زمین از حد طبیعی فراتر رود و موجب ایجاد تغییراتی در شرایط اقلیمی مناطق مختلف کره زمین گردد.همانطور که اشاره شد این تغییرات بر همه ابعاد زندگی انسانها تاثیر گذاشته است. یکی از این ابعاد مبحث معماری و شهرسازی است. شما در این مطلب با موضوع معماری سبز در ایران و رویارویی معماری با تغییرات اقلیمی بیشتر آشنا میشوید. با بستو همراه باشید!
پدیده تغییرات اقلیمی-گرمایش جهانی
اثر افزایش گازهای گلخانهای
گازخانههای گلخانهای مانند دی اکسید کربن به طور طبیعی در جو کره زمین وجود دارند و با دریافت بخشی از انرژی تابشی خورشید و جذب آن باعث ایجاد گرمایی مطلوب در کره زمین میشوند. با افزایش فعالیتهای انسانی و مصرف بی رویه سوخت و انرژی میزان آزادسازی گازهای گلخانهای افزایش چشم گیری داشته است. در نتیجه میزان این گازها در جو زمین از حد طبیعی فراتر رفته و باعث میشود گرمای بیشتر در کره زمین باقی بماند و نتیجه این امر افزایش دمای میانگین کره زمین و یا همان گرمایش است که جزئی از پیامدهای پدیده تغییر اقلیم محسوب میشود.
استفاده بی رویه از سوخت و انرژی توسط انسان
امروزه از معضلات اصلی طبیعت و کره زمین استفاده بیش از حد انسان از سوختهای فسیلی و انرژی است. سوختهایی که حاصلش تولید گازهای گلخانهای بوده و از سوی دیگر منجر به اتمام منابع میشود و این زنگ خطری برای نسلهای بعد از ما به شمار میآید. از بین راهحلهای موجود برای کاهش آلودگی ناشی از استفاده سوختهای فسیلی، میتوان به استفاده از انرژی پاک اشاره کرد. انرژی پاک شامل استفاده از انرژی خورشیدی، انرژی باد، انرژی زیست توده و انرژی زمین گرمایی باشد.
معماری سبز (پایدار) _ ساختمان سبز
معماری سبز یکی از رویکردهایی است که امروزه در مباحث معماری بسیار مورد توجه است. در این سبک از معماری احترام به طبیعت به عنوان عنصری مهم و حیاتی برای بقای نسل بشر بسیار مهم است. در معماری سبز سعی بر آن است که اثرات مخربی که ممکن است طبیعت و همچنین بقای انسان را تحت شعاع قرار دهد، کاهش پیدا کند و همچنین حفظ منابع انرژی برای طولانی مدت مد نظر قرار گرفته شود.
اصول و مبانی معماری سبز
در معماری پایدار اصول و قوانینی مورد توجه قرار میگیرد تا در نهایت اهداف اصلی این سبک از معماری محقق شود. این اصول شامل موارد زیر است:
- استفاده از انرژیهای تجدید پذیر برای کاهش تولید دی اکسید کربن
- کاهش و بازیافت زبالههای شهری
- استفاده از مصالح بومی
- احترام به طبیعت و تنوع زیستی
- مصرف بهینه و کمتر آب، برق و سایر انرژیها
همچنین در معماری سبز تلاش بر این است که اصول استفاده از انرژی و مبانی معماری پایدار در کشورهای در حال توسعه، گسترش پیدا کند و همچنین از طریق آموزش این مباحث در میان افراد متخصص و غیر متخصص جایگاه خود را پیدا کند.
ساختمان سبز
ساختمان سبز! از نام این نوع ساختمان میتوان فهمید که اصول ساخت و ساز آن با پیروی از معماری پایدار پیش میرود. سبک طراحی این نوع از ساختمانها به گونه است که یا محیط زیست سازگار باشد و کمترین میزان مصرف انرژی و تولید آلودگی را به دنبال داشته باشد. هدف نهایی طراحی این ساختمانها احترام به طبیعت و کاهش تولید آلودگی و گازهای گلخانهای است.
ویژگیهای ساختمان سبز
- طراحی ساختمان جهت بهره گیری بیشینه از انرژیهای پاک مانند انرژی خورشیدی
- کمترین آسیبرسانی به زیستگاههای طبیعی
- استفاده بهینه از فضا
- استفاده از مصالح طبیعی
- استفاده از مواد غیر سمی و پایدار
- استفاده از مواردی مانند روف گاردن و دیوارهای سبز
مزایای استفاده از سبک معماری پایدار و ساختمان سبز
- حفاظت از محیط زیست و احترام به طبیعت
- کاهش مصرف سوخت های فسیلی
- کاهش تولید گازهای گلخانهای
- مقرون به صرفه بودن
- حفظ سلامتی انسان
- صرفه جویی در انرژی
- کاهش آلودگی صوتی
در این مطلب با نکاتی در مورد معماری سبز و پایدار آشنا شدید. از همراهی شما با بستو سپاسگزاریم.
نظر بدهید