محوطه سازی یا معماری منظر چیست؟

محوطه سازی

محوطه سازی شکل و ترکیب استفاده از عناصر مختلف در یک فضای بیرونی نظیر حیاط ،پاسیو و … است. شاید اولین چیز هایی که با شنیدن این موضوع به ذهن همه ها خطور می کند استفاده از المان هایی مثل آبنما ،آلاچیق ، نیمکت های چوبی و نظیر آنهاست. اگر بخواهیم یک تعریف آکادمیک و علمی ارائه بدهیم می توانیم بگوییم که معماری منظر به حرفه ای اطلاق می شود که هدفش طراحی و ساماندهی منظر است. قطعا می دانید که منظر،همان فضای پیرامونیه ماست و  ما با بصورت نا خودآگاه با  آن ارتباط برقرار می کنیم  و معمار منظر هدفش ایجاد تغییراتی در این محیط پیرامونی در جهت تقویت مثبت  ارتباط ما با محیط است. تعریف دیگری  که می توان ارائه داد ، این است که محوطه سازی ،برنامه ریزی ، طراحی و ساخت باغ هاست بگونه ای که موجب افزایش ظاهر و ایجاد کننده ی فضای قابل استفاده برای فعالیت هایی در فضای باز اطراف خانه یا محل کار شود.

طراحی محوطه

محوطه سازی ترکیبی از دو اصطلاح پاسیو (hardscape ) و گیاهان (softscape ) است. برخی افراد از بستو  ،طراحی یک منظر پایدار می خواهند که موجب صرفه جویی درآب شود و یک سکونت گاه طبیعی رو شکل دهد. بعضی ها هم یک سبک خاصی رو مدنظر دارند و می خواهند فضای موجودشون بازسازی شده و به شکل مدرن یا استوایی درآید. طرحی که شامل  یک فضای کامل با یک آشپزخانه باز ،آتش چال و استخر شنا برای سرگرم کردن اعضای خانواده و دوستان است.

چرا محوطه سازی؟

مهم ترین دلایل ایجاد فضای سبز در محیط اطرافمان:

ایجاد محیطی جذاب برای زندگی

بالاخره همه ما کم و بیش در بیرون محیط خانه یا حتی محل کار درگیر مشکلات و عوامل استرس زایی چون ترافیک ، آلودگی صوتی هستیم، حال فکر کنید از چنین فضایی  به محل کار یا فضای خانه بر می گردید ، از میان فضایی دنج  و چشم انداز سرسبزی وارد ساختمان یا محل کارتان می شوید. چه حالی پیدا می کنید در آن هنگام، حداقل کاری که لنجام می دهید کشیدن یک نفس عمیق است که مقدار زیادی از استرس ها و درگیری های ذهنی تان را کم می کند  ، شما را سرزنده و شاد کرده  و به شما برای انجام فعالیت های روزمره  انرژی می دهد. اصلا دغدغه ای دارید که به دنبال جایی برای ایجاد آرامش می گردید ،نیازی نیست جای دوری بروید،کافیست از ساختمان محل سکونتتان خارج شوید و روی صندلی چوبی زیر درخت سرو یا کاج  حیاط یا محوطه سبز روبروی ساختمان ، بنشینید.

ایجاد هوای پاکیزه

در یک شهر آلوده و پر از ذرات معلق  که خطر ابتلا به انواع سرطان ها رو افزایش می دهد، اثرات نامطبوبی روی کودکان داره  و افراد سالخورده رو به مشکلات تنفسی مبتلا می کند، ایجاد  یک باغ سبز حتی اگر کوچک می تواند در ایجاد هوای پاکیزه تاثیر بسزایی داشته باشد.

 ایجاد کننده محیطی راحت

احداث فضای سبز باعث می شود بیشتر خودتان را در خانه احساس کنید و درآینده بیشتر به محل سکونتتان رسیدگی کنید. اگر حیاط یا محوطه سبزی  را دارید که احساس راحتی به شما می دهد ،می توانید در خانه یا محل کار خود راحت تر و با آرامش بیشتری به کارهای روزمره بپردازید.

محل فعالیت جسمی

کم شدن فعالیت بدنی که می تواند ناشی از تنبلی و افزایش روزمرگی ها باشد  که  افراد را به مشکلاتی از جمله چاقی و عوارض قلبی  دچارمی کند. وجود پارک یا فضای سبز  در محیط های کاری یا در شهرک ها ، افراد را به انجام فعالیت های فیزیکی و ورزش های عمومی ترغیب می نماید.

به زیبایی فضای بیرونی کمک می کند.

 فکرکنیددرجای شلوغ زندگی می کنید . بکاربردن دیوارهای محافظ سنگی با تزیینات گیاهان رونده روی آن از منظر بیرونی فضا را زیباتر جلوه می دهد .

مانعی در  مقابل طوفان

درختان و چمن ها یک روش هوشمندانه  و ارزان برای مدیریت طوفانه به نسبت فاضلاب وزهکشی است. در واقع با افزایش فضای سبز در  شرایط هوایی شدید مقدارزیادی پول را ذخیره کردید.

ایجاد احساس بودن در طبیعت

 دلیل اصلی  که اهمیت  محوطه سازی رو دوچندان می کنه حفظ و لمس طبیعته.وقتی به محوطه منظره داری می روید،احساس می کنید با طبیعت در یک قاب هستین و یکی شدین.هممون دوست داریم که این حس زیبا رو تجربه کنیم.

ارتباط دهنده طبیعت و عناصر ساخت بشر

همه، ساکنین زمین هستیم و آن را برای یک عمر زندگی راحت ،قرض گرفته ایم . پس باید به عنوان ساکن زمین مراقبش باشیم و مراقب باشیم عناصر ساخته بشر بهش آسیب نزند بنابراین تاجای ممکن این سازه ها را متناسب با طبیعت بسازیم. فارق از این مساله، اصل محوطه سازی بر اساس بالانس و تعادل میان طبیعت وساخته های بشریست.یک دلیل  مهم  محوطه سازی همین است . پس ما زمانی می توانیم خودمان را ساکن زمین بدا نیم که طبیعت را به راحتی به داخل خانه مان راه دهیم.

طراحی باغ و باغچه

در طراحی محوطه و طراحی باغ انتخاب خاک و نوع مصالح و انتخاب گیاه مناسب برای کاشت از اهمیت زیادی برخوردار است, در این بخش ما قصد داریم تا شما همراهان عزیز را با انواع ایده های کاربردی و خلاقانه برای دیزاین محوطه آشنا شویم.

طراحی باغ

با افزایش جمعیت شهرها و گسترش آلودگی‌های زیست محیطی، تمایل افراد به داشتن ویلا، باغچه و یا باغی خارج از محدوده‌ی شهری و در منطقه‌ای خوش آب و هوا و بکر بیشتر شده است. از این رو باید نسبت به اصول طراحی ویلا و باغ، چه در قسمت طراحی محوطه‌ی باغ و نمای آن و چه در طراحی فضای داخلی توجه ویژه ای صرف نمود. زیرا قطعا نسبت به طراحی واحدهای مسکونی متداول تفاوت‌هایی خواهد داشت.

 بستو در  ایجاد فضای  سبز به شما کمک می کند

کسی که اجرای محوطه سازی رو  بر عهده می گیرد  باید دارای دانش تخصصی و تجربه کافی در این زمینه باشد و با در نظر گرفتن جلوه های بصری و محیط و بکارگیری خلاقیت بهترین طراحی رو پیاده سازی کند.

از لحاظ فنی در اجرای محوطه سازی  باید به نکاتی مثل : انتخاب خاک,مصالح ساختمانی,ساخت المان,آلاچیق,آبنما و برکه ,استخر,کف سازی, نورپردازی,تاسیسات برقی و مکانیکی توجه اساسی شود. ایجاد فضای سبز ,بررسی و استفاده از خاک مرغوب و مناسب یکی از مهم ترین بخش هاست ,چون خاک نقش اساسی در رشد و نگهداری گیاهان داره و در محوطه سازی گیاهان عنصر اصلیست.

درکنار تمامی موارد فوق ، همه عناصری که می خواهیم به کار ببریم باید در کنار هم یک تناسب و هماهنگی داشته باشد تا از لحاظ بصری و دیداری حس خوبی به بیننده القا کند.

محوطه سازی

بستو با دارابودن یه تیم تخصصی ، تحصیل کرده و با تجربه  در زمینه طراحی و احداث فضای سیز و معماری منظر می تواند از ابتدا تا انتهای پروژه ی اجرای فضای سبز محل سکونت، محل کار و محل زندگی تان در کنار شما باشد.

مراحل اجرای محوطه سازی

مراحل طراحی و اجرای محوطه سازی توسط شرکت بستو شامل گام های گوناگونی می شود که در ادامه به آن پرداخته شده است

انتخاب خاک

استفاده از خاک مناسب درمحوطه  برای ایجاد بستر کاشت گیاه در محوطه سازی،بررسی،جمع آوری ، خاکبرداری و خاکریزی با مطالعه دقیق خاک موجود در سایت ، می تواند نقش مهمی در رشد و سهولت نگهداری گیاهان و استقامت عناصر در مقابل نیرو های  دینامیکی و استاتیکی داشته باشد .

استفاده از مصالح ساختمانی

شناخت وانتخاب صحیح مصالح برای محوطه سازی علاوه بر حس زیبایی شناسی در محوطه سازی نیاز به تجربه در مورد تغییرات احتمالی این مصالح در برابر شرایط جوی دارد . علاوه بر مصالحی که بصورت عمومی در فعالیت های مختلف ساختمانی استفاده می شود، بخشی از مصالح بطور خاص فقط در محوطه سازی مورد استفاده قرار می گیرد که اطلاع از این موارد می تواند کمک بزرگی در بالا بردن سطح کار محوطه سازی باشد.

ساخت المان ها

المان ها ،با توجه به مساحت وخواست کارفرما در محوطه سازی مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از المانها عبارتند از آلاچیق ، رواق ، آبنما، برکه ، استخر ، باربیکیو ، پاسیو و… .

کف سازی

کف سازی از اثر گذارترین بخش ها در محوطه سازی و  جزیی از بخش سخت محوطه سازی (hard scape) است که می تواند نقش مهمی در راهنمایی استفاده کنندگان ، تقسیم فضا، زیبایی،سازه فضایی، القای حسی خاص و … در محوطه سازی داشته باشد . استفاده از مصالح مناسب محوطه در این بخش برای حفظ امنیت ، زیبایی ، استحکام و .. بسیار دارای اهمیت است.

ایجاد تاسیسات برقی

استفاده از انرژی برق برای روشنایی عمومی، نور پردازی و راه اندازی تاسیسات مکانیکی در محوطه سازی (لنداسکیپ) کار ضروری تلقی می شود . هرچند به دلیل حضور مهندسین در بخش ساختمان سازی ، استفاده از استاندارد های مهندسی برق در ساختمان ها نهادینه شده ؛ اما در محوطه سازی به خاطر اجرای سنتی محوطه ها ، کمتر به این امر توجه شده.استفاده از روش های صحیح در انتقال و بهره برداری برق درمحوطه سازی ، نقش مهمی در ایمن سازی و کاهش هزینه های نگهداری فضای سبز داراست .

ایجاد تاسیسات مکانیکی

تاسیسات مکانیکی  شامل آبرسانی ، تاسیسات آبیاری اتومات ، تاسیسات استخر و تاسیسات آبنما ، بخشی از علم تاسیسات است که کمتر در ساختمان مورد توجه قرار می گیرد . به این خاطر، برای داشتن تاسیسات مناسب در محوطه سازی ، آگاهی از نوع و عملکرد لوازم موجود در بازار و بکار گیری آنها در محلهای مناسب امر اجتناب ناپذیر است.

کاشت گیاهان 

این بخش ،لذت بخش ترین مرحله محوطه سازی است.  دراین مرحله از گیاهان ودرختانی که نیازهای محیطیشان با شرایط محیطی محل کاشت سازگار باشد، استفاده می گردد، به عنوان نمونه کاشت نهال اکالیپتوس در مناطق معتدل سرد و سردسیر که حداقل چند روز از سال دارای دمای زیر صفر هستند امری اشتباه است. همچنین کاشت گیاهان بویژه بوته های گلدار در سایه باعث عدم گل دهی گیاه و از بین رفتن آن می گردد.کاشت بوته های رز در سایه از مصادیق این امرمحسوب می گردد.