روف گاردن Roof Garden  یا باغ بام چیست؟

روف گاردن

به جایی که یک فضای سبز بر روی سقفش (پشت بام یا سطحی بالاتر از زمین  ) ساخته شده باشد و کاشت گیاهان درآن بر بستر مصنوعی و نه سطح زمین شکل گرفته باشد گفته می شود . مثل طبقه همکف ساختمان و یا حیاطی که  برروی سقف پارکینگ قرارگرفته که درآن  امکان کاشت گیاه بر روی خاک طبیعی زمین آن  فراهم نیست .

روف گاردن

بخواهیم روف گاردن را به صورت عامیانه تر توضیح بدهیم ،می توانیم بگوییم که وقتی سطح گسترده سبزی  را با اجرای سطوح چمنکاری شده روی پشت بام یا سطح بالاتر از زمین داشته باشیم در واقع روف گاردن یا بام سبز ایجاد کرده ایم.حتی  شما با قراردادن چند تا گلدان روی پشت بامتان هم می توانید اینکارو انجام بدهید و  می تواند به اجرای باغ و فضای سبزی همچون پارک ختم شود.

باغ بام

روف گاردن یا باغ بام پوشش سبز و گیاهی است که در فضای روی پشت‌بام ساختمان ساخته و اجرا می‌شود. چنین باغ‌هایی پدیدۀ جدیدی نیستند و نمونه‌هایی از آن در شهرهای باستانی هم وجود داشته است؛ اما ظهور دوبارۀ آنها در شهرهای امروزی به دهۀ ۱۹۷۰ میلادی و کشور آلمان برمی‌گردد.

چرا روف گاردن؟

مزایای زیادی  رو برای روف گاردن می شود نام برد ولی ما به مهمترین ها اشاره می کنیم.

  • ایجاد فضایی خوش آب و هوا و سرسبز برای اهالی ساختمانتان
  • آرام بخشی گیاهان به شما که باعث کاهش تنش های روانیتان می شود آن هم وقتی که یک فعالیت اجتماعی پر استرس داشتید.
  • کاهش گرمای داخلی ساختمان که خودش باعث افزایش عمر ساختمان می شود.
  • استفاده از یک فیلتر طبیعی برای سالم سازی هوایی که در آن زندگی می کنید ،با جذب آلودگی های معلق در هوا.
  • جالب است بدانید ایجاد فضای سبز حتی می تواند آلودگی های صوتی را کاهش دهد.
  • عمر بام تان زیاد شده و از خطراتی مثل پوسیدگی سقف و احتمال ریزش ، در امان خواهید بود.
  • وجود نورآفتاب که بصورت رایگان و به وفور در کشورمان وجود دارد و  به صورت مستقیم به گیاهانتان اصابت می کند و منبع خوبی برای رشد طبیعی گیاهان بام تان خواهد بود.
  • صرفه جویی درمصرف آب به دلیل داشتن یک سیستم هوشمند آب رسانی که خودش در کاهش هزینه های فاضلابتون موثر می باشد.
بام سبز

باغ بام یا بام سبز در شهرهای اروپایی و آمریکای شمالی با استقبال خوبی مواجه شده است و اکثر صاحب‌خانه‌هایی که کمی به گل و گیاه علاقه داشته باشند، با توجه به بودجۀ خود و زمان آزادی که برای نگهداری از گیاهان دارند، سعی می‌کنند برای ساختمان خود روف گاردن بسازند.طراحی روف گاردن، انتخاب گل و گیاه و سپس اجرای آن دارای مراحلی است که بهتر است تحت نظر و با کمک متخصصین این حیطه انجام شود.

 بستو در ایجاد بام سبزبه شما کمک می کند

ایجاد فضای سیز روی بام ،شاید درظاهر راحت باشد ولی  در عمل یک کار تخصصی است. قبل از ایجاد روف گاردن  در وهله اول باید وزن قابل تحمل ساختمانتان سنجیده و متناسب با اون میزان گیاهان و مواد قابل استفاده دربام محاسبه شود. غیر از این ، اجرای ایزولاسیون و زیرسازی مناسب پشت بام و تعبیه خروجی آب، خودش یک مرحله مهم بوده  که فقط متخصص این کار می تواند انجام دهد. سطح کاشت چمن باید آماده شود،چون روی بام ،عمق کمی برای کاشت در اختیار هست.

سبزپوش کردن بام نیازمند گیاهانی است که به دقت انتخاب شود تا در برابر محیط خشن و بی‌روح محیط پشت بام در شرایط کم بی آبی ، عوامل اقلیمی مثل یخ زدگی نسیم و غیره مقاومت کند. نوع گیاهان انتخابی بسته به نوع آب و هوا و شرایط اقلیمی مختلف متفاوت است . در کنار تمام این مسائل، مصالح و عناصری که بتواند عمل نگهداری زهکشی رطوبت و اسباب نگهداری گیاهان (مطابق استاندارد) را در ساختمان‌سازی فراهم کند بالقوه ،نیازمند تخصص خاصی هست.

می توانیم ادعا کنیم  که بستو با داربودن یک تیم تخصصی و با تجربه در زمینه طراحی و اجرای بام سبز می توند از صفر تا صد احداث باغ پشت بام ، حیاط و … در کنار شما باشد.

طراحی باغ

طراحی باغ، تراس و پاسیوهای کوچک نسبت به فضاهای بزرگ نیاز به تفکر بیشتری برای اجرایی کردن ایده های طراحی دارد، اما به یاد داشته باشید که کوچکترین فضاها نیز قابلیت تبدیل شدن به مکانی زیبا و کاربردی دارند.

مراحل اجرای پروژه روف گاردن

ایجاد فضای سیز روی بام ،شاید درظاهر راحت باشد ولی  در عمل یک کار تخصصیست. قبل از ایجاد روف گاردن  در وهله اول باید وزن قابل تحمل ساختمانتان سنجیده و متناسب با آن میزان گیاهان و مواد قابل استفاده دربام محاسبه شود. غیر از این ، اجرای ایزولاسیون و زیرسازی مناسب پشت بام و تعبیه خروجی آب، خودش یک مرحله مهمه که فقط متخصص این کار می تواند انجامش داد. سطح کاشت چمن باید آماده شود،چون روی بام ،عمق کمی برای کاشت در اختیار هست.

سبزپوش کردن بام نیازمند گیاهانی است که به دقت انتخاب شود تا در برابر محیط خشن و بی‌روح محیط پشت بام در شرایط کم بی آبی ، عوامل اقلیمی مثل یخ زدگی نسیم و غیره مقاومت کند. نوع گیاهان انتخابی بسته به نوع آب و هوا و شرایط اقلیمی مختلف متفاوت است. در کنار تمام این مسائل، مصالح و عناصری که بتواند عمل نگهداری زهکشی رطوبت و اسباب نگهداری گیاهان (مطابق استاندارد) را در ساختمان‌سازی فراهم کنه خودش نیازمند تخصص خاصی هست.

مرحله اول » ایزولاسیون و زیرسازی

پس از کسب اطلاع از مقدار بار مجاز بر سقف قابل اجرای پروژه،بر اساس محاسبات سازه ای ساختمان ،شکل زیرسازی و شبکه بندی آهنی کف بام تعیین می کنیم. در واقع زیرسازی در به اصحلاح ما کروم بندی یا همان ایوزولاسیون است.

در ادامه یک  شیب به سمت چاه خروج آب برای هدایت آب باران و برف و همچنین آب حاصل آبیاری گیاهان و چمن ایجاد می کنیم. سپس ایزولاسیون بام ، اجرا می کنیم که می توان از ایزوگام یا ورق های عایق بندی مانند ژئو ممبران، ژئوکامپوزیت و … باشد. جنس ایزولاسیون کف بام براساس شرایط آب و هوا و منطقه جغرافیایی تعیین می شود.

بعد از این مراحل نوبت به شبکه بندی آهنی می رسد ؛یعنی بار شبکه آهنی محاسیه می شود،چون در زیر آن تاسیسات برقی و مکانیکی قرارمی گیرد و همچنین مسیر خروج آب از زیر این شبکه خواهد بود. اجرای شبکه آهنی در ابعاد مربعی  ۳۰ الی ۴۰ سانت براساس طرح موردنظر صورت می گیرد و یک ارتفاع ۱۵ تا ۳۵ سانتی به جهت عبور لوله های تاسیساتی برق ،گاز و آب و عبور آب باران ایجاد میگردد.

روف گاردن-گروه معماری بستو

مرحله دوم » اجرای تاسیسات

بعد از ایجاد شبکه آهنی و ارتفاع موردنظر ، عبور تاسیسات شروع می شود. لوله های آب از فلکه اصلی وارد پشت بام یا حیاط می شود و براساس نوع طراحی ، جعبه های گل و گیاه در قسمت های مختلف روف قرار گرفته و لوله های آب را از زیر شبکه های آهنی عبور می دهیم تا آب به نقاط مختلف گیاهان برسد. در صورت استفاده از آلاچیق نیز می توان  شلنگ های مخصوص مه پاش را به این سیستم  آبیاری متصل کرد.

در ادامه عبور کابل های برق را شروع کرده و مانند لوله کشی آب به نقاط مختلف روف جهت ایجاد سیستم نورپردازی می رسانیم. نوپردازی در دیوارها،کف و نیز باربیکیو و محل پمپ سیستم آبیاری قابل استفاده است . لوله کشی گاز نیز برای گرم نگه داشتن محیط آلاچیق (فصل پاییز یا زمستان ) صورت می گیرد.

گروه معماری بستو

مرحله سوم » جاسازی گل ها و گیاهان

در این مرحله براساس طراحی های ازپیش انجام شده ،محل ساخت باکس گل و گیاه را با قوطی های آهنی ،آهن کشی می کنیم. آهن کشی به شبکه آهنی متصل می شود. قوطی ها را از قبل ضد زنگ می زنیم و داخل جعبه را با ورق های گالوانیزه ۳ میلی متری می پوشانیم. خم کاری ورق ها از قبل بایستی صورت گرفته باشد تا در ادامه چندین سوراخ  جهت عبور آب حاصل از آبیاری گل و گیاه ایجاد کنیم . درون جعبه ها را باید با یک ورق عایق از جنس ژئوتکستایل پوشاند. سپس خاک مناسبی داخل جعبه ها می ریزیم و گل و گیاه  مد نظرمان درآن کاشته می شود.

درآخر سیستم آبیاری روشن می شود تا گل ها در روز اول کاشت غرق آب گردند.درآخر با چوب زیرساز  کار زیرسازی باکس ها را انجام میدهیم تا برای نصب چوب ترمو آماده باشد. چوب ترمو روی زیرساز قرار می گیرد و با منگنه برقی روی آن محکم می شود.

گروه معماری بستو

مرحله چهارم » نصب ورق پانچ و چمن کاری

روی شبکه آهنی اجرا شده در مرحله های قبل با ورق پانچ ۳ میلی متری جوش می خورد. علت استفاده از این ورق ،عبور آب از روی کار به قسمت زیرین شبکه آهنی است. سپس ورق ها با چمن مصنوعی پوشانده می شوند و قسمت هایی ورق ندارند  با چوب زیر ساز پوشانده می شوند.  در انتها آلاچیق ،مبلمان و نورپزدازی مدنظرتان طبق نقشه های ترسیمی توسط تیم معماری بستو اجرا می گردند.

طراحی روف گاردن

در طراحی روف گاردن انتخاب خاک و نوع مصالح و انتخاب گیاه مناسب برای کاشت از اهمیت زیادی برخوردار است, در این بخش ما قصد داریم تا شما همراهان عزیز را با انواع ایده های کاربردی و خلاقانه برای دیزاین روف گاردن آشنا سازیم.

حال توجه شما را به ویدئوی جالبی که مراحل اجرا و ساخت روف گاردن را بصورت کلی نشان می دهد جلب می کنیم.